Alles wat je wil weten over palmolie

Vandaag gaan we het uitgebreid hebben over palmolie. Dit is een van de meest bekende en vooral meest voorkomende oliën over de hele wereld. Het komt uit oranjekleurige vruchten en zit in ontzettend veel voedsel, maar dat niet alleen. Ook komt palmolie vaak voor in verschillende soorten cosmeticaproducten. Zo ongeveer 60% van alle producten uit de supermarkt bevatten palmolie. Wij geven je vandaag alle informatie die je wilt weten over palmolie!

Wat is het?

Zoals we in de inleiding al een beetje verklapte, is palmolie een van de meest gebruikte oliën op de hele wereld. Het is een plantaardige olie de voorkomt in bijvoorbeeld boter, koek, ijs, zeep, make-up en ga zo maar door. Het grootste deel palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië. Palmolie is over het algemeen best duurzaam, omdat de opbrengst veel hoger is dan andere oliën. Voor de maak van palmolie is het natuurlijk vanzelfsprekend dat het tropisch regenwoud hier gekapt voor moet worden. Als je de keuze maakt om voor duurzame palmolie te gaan, is dit vanzelfsprekend een beter alternatief. Dit zal zorgen voor geen ontbossing, een eerlijke kans voor de kleine boer en een ontzettend grote transformatie in de industrie. Wel moeten we hier allemaal een handje bij helpen.

Alternatieven

Er zijn natuurlijk verschillende alternatieven voor palm oil. Zo heb je zonnebloemolie en raapzaadolie. Wat het grote verschil hieraan is, is dat er voor de productie van deze alternatieve oliën een groter stuk land voor nodig is om dezelfde hoeveelheid palm oil te produceren. Dit geeft dan ook weer aan dat palm oil een stuk duurzamer is. Dit is ook zeker de reden dat we de productie van palm oil moeten blijven stimuleren. Uiteindelijk is dit namelijk een stuk duurzamer en dat is toch waar we allemaal een handje bij willen helpen. Duurzaamheid wordt met de dag meer bespreekbaar en dat is ontzettend positief!

Producten

Palmolie zit in meer producten dan we zelf denken. Eigenlijk kan je dus wel zeggen dat we het elke dag binnen krijgen omdat de kans erg groot is dat het altijd wel in een product zit wat jij elke dag eet. Als dat niet het geval is, smeer je het wellicht wel op je gezicht door middel van een crème of maak je jezelf schoon ermee onder de douche. Als je vanaf nu de ingrediënten van alles wat je in je dagelijkse leven gebruikt zal checken, zal je erachter komen dat je palmolie vaker gebruikt dan je van te voren had gedacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *