Ontwikkelingen op het gebied van isolatie

Het isoleren van huizen wordt al sinds jaar en dag gedaan. Een van de oudste vormen van isolatie is gevonden op IJsland en werd door de Vikingen rond het jaar 900 na Christus aangebracht tegen de kou. Sinds dat moment zijn er tal van verschillende ontwikkelingen geweest op het gebied van isolatie. In dit blog zullen we stilstaan bij een paar van deze vormen. Lees snel verder om meer te weten te komen over hoe ver we zijn gekomen sinds dien!

Isolatie is niet per se iets vanzelf sprekends

In de Middeleeuwen was er in de meeste bewoonde gebieden geen sprake van isolatie voor de huizen. Er werd veel meer geïnvesteerd in kleding om het lichaam warm te houden dan de woningen te voorzien van verstevigde muren voor de gewone mens. Wel was er in bijna ieder huis een open haard te vinden waarop gekookt kon worden met een ketel. In woningen van rijkere burgers waren er zelfs meerdere open haarden aangelegd, soms zelfs in iedere kamer van een pand. Maar, omdat er nog geen ruiten in de vensters zaten vervloog de warmte die met alle open haarden werden opgewekt ook weer. Dit veranderde pas ergens aan het begin van de twintigste eeuw.

Verandering vanaf 1930

Toen er in het interbellum weer meer huizen werden gebouwd, werd er ook meer gekeken naar hoe een woning minder stookkosten kon maken en minder kolen kon verbruiken. De oplossing bleek simpel: isolatie aanleggen inde muren. Hier werd spouwmuurisolatie geboren. Dit is dan ook de meest geziene vorm van isolatie tot op de dag van vandaag. In ieder geval, in oudere woningen dan.

In nieuwbouw woningen wordt er tegenwoordig een nieuwe vorm van isolatie aangebracht. Dit is een vorm van muur isolatie die enkel gebruik maakt van een dun laagje folie, die al een aanzienlijk verschil maakt in het verloren laten gaan van de warmte ten opzichte van spouwmuurisolatie.

Radiatorfolie

Behalve deze relatief nieuwe vorm van muurisolatie, is er ook nog een andere manier waarop de warmte die de radiatoren afgeven in huis, niet verloren zal gaan. de oplossing voor dit probleem is radiatorfolie. Veel mensen kiezen ervoor om radiatorfolie te plakken op de achterkant van hun radiatoren omdat radiatorfolie kopen echt een kleine uitgave is, maar er toch aanzienlijk kan worden bespaard op de kosten die worden gemaakt voor het verwarmen van een woning.

Vaak zie je dat de warmte die een radiator afgeeft, terechtkomt in de muur. Op het moment dat je gedegen muur isolatie hebt aangebracht, is hier geen probleem. In veel woningen is dit echter achterstallig onderhoud en gaat ver via de muur veel warmte verloren naar buiten. Met radiatorfolie blijft de warmte binnen het huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *