Wat houdt een WOZ waarde in?

WOZ is afgekort voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ is de waarde die een woning heeft die bepaald is door de gemeente. Op basis van de WOZ-waarde worden de gemeentelijke heffingen en belastingen bepaald. De WOZ wordt vastgesteld door het taxeren van de woning in kwestie en de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Door middel van een computer stelt de taxateur de waarde vast, hij bezoekt niet elke woning fysiek. In de WOZ-beschikking wordt het taxatieverslag meegestuurd. Wil je meer weten over WOZverminderen en hoe de WOZ-waarde wordt vastgesteld? Je kunt er meer over lezen in deze blog.

Waar wordt de WOZ waarde voor gebruikt?

Overheidsorganen gebruiken de WOZ waarde voor het bepalen van belastingen en heffingen. Door middel van de WOZ waarde kan de belasting berekend worden. De gemeente gebruikt de WOZ waarde om onroerendezaakbelasting en rioolheffing te berekenen. De Belastingdienst gebruikt de WOZ waarde voor het bepalen van de erfbelasting, vennootschapsbelasting, schenkbelasting en de inkomstenbelasting. Waterschappen gebruiken de waarde van de WOZ om de watersysteemheffing te berekenen.

De voor- en nadelen van een hoge WOZ waardeHet kan zijn dat je een hoge WOZ waarde hebt. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je Bezwaar WOZ aantekenen. Als je een koophuis hebt, dan krijg je in januari een brief van de gemeente met daarin de WOZ waarde van je woning. Meestal denken mensen dat het gunsitger is om een lage WOZ waarde te hebben, maar dit is lang niet altijd het geval. Je betaalt minder belasting en heffing met een lage WOZ waarde, dus heb je meer koopkracht en betaal je minder eigenwoningforfait. Toch heeft een hoge WOZ waarde ook voordelen, vooral als je je huis wilt verkopen. Kopers vinden het namelijk prettig als een huis een hogere WOZ waarde heeft dan de vraagprijs en geldschieters zijn eerder geneigd hypotheken te verstrekken bij een hoge WOZ waarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *